Dax att blogga lite...

2009-04-28 @ 20:04:53
Det var ett tag sen jag bloggade, har lixsom inte haft nån direkt tid över till det sen lillsnuttan kom ut. Tiden har en tendens att gå. Dagarna går åt att sova/vila, mata henne, pumpa mjölk och underhålla henne. På senaste tiden har hon varit vaken mitt på dagen i flera timmar och då får man inget gjort. Idag har hon varit vaken mellan kl 12.30 och 15.30. Då äter hon och skiter och sitter hos mig och jollrar och har sig. Hon ser så söt ut när hon sitter i mitt knä och studerar omvärlden noga!

På fredag blir hon 4veckor gammal, tänk va tiden går. Känns som det va en vecka eller två sen hon kom ut. Ska bli intressant att se på torsdag hur mkt hon har gått upp i vikt, förra gången vägde hon 4280gr. Så nu har hon säkert passerat 4500gr =)

Vet inte vad mer jag ska skriva just nu, är rätt så seg. Vart lite "stökigt" i natt, vaknade vid 3.45-tiden av att ena bröstet läckte som bara den! Nån gång under natten hade jag tagit en bit papper och lagt mellan bröstkorgen och armen för att fånga upp mjölken som rann. Men när jag vakna va pappret alldeles blött och det hade runnit ner på en kudde som jag hade på sidan av mig, så den var blöt. Så det va bara att gå upp och börja pumpa. Kl 4.15 kom A upp och sa att snuttan hade vaknat. Så det va bara för mig att börja värma hennes mat och sen försöka få henne att somna om. Men det ville hon inte göra i första taget direkt... Vid 6-tiden slocknade hon. Så då var det bara att gå och lägga sig att sova igen. Runt 8.30 vaknade hon för nästa måltid och hon somnade om ganska fort igen. Passade även på att pumpa igen där. Lillsnuttan fick ligga på A´s sida av sängen. Där låg hon och sov så sött tills jag vaknade strax före 12 och gick upp. Fort som satan gjorde jag frukost till mig, kastade ut hunden, fram med alla pumpsaker och började pumpa. Hann precis pumpa klart så hörde jag henne gasta där inne i sängen.

Nu är det dax känner jag att pumpa igen, det börjar nämligen ila i brösten... inte skönt direkt men det försvinner av att pumpa som tur är... till nästa gång det är dax...

En vecka efter förlossning...

2009-04-10 @ 18:17:33
Idag har det gått en vecka sedan förlossning och det är helt otroligt vad tiden har gått fort! Amningen har varit strulig efter som tjejen är så ivrig när hon ska ta bröstet att hon hugger för tidigt och får bara toppen av bröstvårtan, vilket har resulterat i blodiga och såriga bröstvårtor (aj aj aj!). Jag har försökt alla möjliga knep men det funkar inte med nått, så en natt fick vi ge henne ersättning och dagen efter åkte A till Arninge och köpte en bröstpump.

Den kostade en del men redan efter en användning så var den värd vart enda öre! Nu kan man pumpa ur massor av mjölk så även A kan ge henne mat vid behov. Igår kväll va jag så fruktansvärt trött, så A tog sin kudde och sitt täcke och la sig på soffan med tjejen i vagnen. Så jag fick sova ostört en hel natt och jisses vad skönt det var! Fick sova i 9timmar utan avbrott. A fick även en hel del sömn konstigt nog. Han räknade ut att han lyckats få 7timmar ungefär.

Idag så hade vi besök av min mor och hennes underbara man. Dom hade även köpt en del mindre kläder som passar tjejen nu. Några bodys och några byxor. Nästan alla andra kläder vi har till henne är stora som tält på henne. Men nu så har vi iallafall en del ombyten.

Det ska bli spännande igen att åka till BVC och väga tjejen. När hon föddes vägde hon 3930gr och då BM va på besök hade hon gått ner till 3550gr, vilket är normalt att dom går ner i vikt första tiden. Men igår så va vi till BVC för att väga henne igen och då hade hon gått upp till hela 3815gr!! BM skämtade och frågade om vi hade matat henne med gräddmjölk :P

Tack allihopa för era fina kommentarer till förra inlägget!

Det blev en tjej!

2009-04-08 @ 16:41:28
I fredags kl 13.05 kom hon till världen och vår familj gick från två till tre. =)

Det hela börjande i torsdags den 2/4.... Natten till torsdagen hade jag värkar hela natten men dom avtog på torsdags morgonen. Så på dagen va jag jätte trött. På eftermiddagen fick jag diarré och ett väldigt tryck mot ändtarmen. Kl 20 började värkarna komma. Vid 22-tiden tappade A upp ett varmt bad som jag låg i länge. Det va skönt men värkarna och trycket blev värre. När jag låg i badet ringde jag även BB. Dom sa att jag kunde komma in men fanss en viss risk att jag skulle bli hem skickad. Så jag låg kvar i badet ett tag till. Efter kl 00 kom vi in och fick ligga med en CTG-apparat på magen som kollade barnets hjärtrytm och värkarna. Efter det fick jag en gyn-undersökning och det visade sig att jag var öppen 3-4cm. Så jag vart inte hemskickad! =)

På förlossnings rummet började jag med att ligga hängandes över en sacco-säck för att trycket mot ändtarmen skulle minska lite medans BM tappade upp ett varmt sittbad. Vet inte hur länge jag satt där men skönt var det! Efter en tid så behövde jag nått mer smärtlindrande. Så jag fick lustgas. Det var lite svårt att få till tekniken men när jag kom tillbaka till förlossningsrummet fick jag mer starka värkar och BM "coatcha" mig hur jag skulle göra. Då började det hända saker! =) När BM satte på en "elektrod" på tjejens huvud så sa hon nått om att tjejen sparkade och var vild. Så "hög" som jag var tyckte jag det var jätteskoj och började skratta förfullt. BM sa då till A att jag nog fått i mig lite mkt och skulle släppa masken. Skoj hade jag iallafall och BM och A hade skoj åt mig.

Med masken i högsta hugg stod jag på knä lutad mot sänggaveln och "gungade". La mig ner efter en stund och BM tog hål på fostersäcken så vattnet gick. Vattnet va svagt grönfärgat vilket betyder att hon hade bajsat i vattnet, men inte mycket. Efter en stund behövde jag mer smärtlindring och fick då EDA. Tror kl var nånstans runt 6tiden. Det va skönt det för då kände jag inte av trycket och värkarna försvann. Tyvärr försvann värkarna för bra så jag fick en kanyl i handen och vart på kopplad värkstimulerande dropp. Men eftersom värkarna avtog så fick jag en paus att vila upp mig och hinna äta nått emellan. Det jag fick i mig innan kom upp, troligtvis på grund av lustgasen.

Tillslut var jag öppen fullt och det var dax att krysta. Satt först på en sån där konstig pall med A bakom mig. För att få ner huvudet lite till. Men det var jobbigt att sitta där så jag fick lägga mig på sida i en säng med ett benstöd som höll uppe ena benet. Låg så en stund och sen bytte vi sida. Sen sattes jag upp och då va det dax att krysta. Det va inte lätt att få till det med tekniken med att krysta. Ont gjorde det så jag skrek en del men efter ett tag så fick jag till det med att andas och ta djupa andetag och krysta. Själva utdrivingen tog nästan en timma innan hon äntligen kom ut. Ondast gjorde det när huvudet var ute och vänta på nästa värk skulle komma för att trycka ut resten. Men jag "fuskade" och tryckte ut det sista utan att det kom en värk. A fick ta emot henne och klippa navelsträngen. När hon va ute så skrek hon inte direkt vilket dom ska göra inom 30sekunder, så BM tog ut henne ur rummet med A efter sig. Men ute i korridoren började hon skrika och kom direkt in igen och hamnade på min bröstkorg.

Medans tjejen låg på min bröstkorg så togs moderkakan ut och vi fick se den. Det var inte ett dugg läskigt eller äckligt, mest intressant. Efter den var ute skulle BM kolla om jag behövdes sys och det gjorde ont! Hon hade på bedövningsspray för att kunna kolla. Hon konstaterade att jag inte hade spruckigt något men jag hade fått "skavsår" (huden va bortnött) på tre ställen så för att skynda på länkningen så sydde hon. Kan berätta att det kändes när bedövningssprutan "jobbade" trots bedövningssprayen. Men jag koncentrerade mig då att titta på tjejen.

Efter ett tag så fick vi in en bricka med mat och dricka. Det var wokade nudlar med kyckling. Tror jag aldrig ätit nått så gott nån gång! Men det kanske berodde på att jag var hungrig :P Efter en stund kom en sköterska in och gav tjejen en k-vitaminspruta och vägde och mätte henne. 3930gr och 52cm lång va hon vid födsel.

Sen så fick vi komma till vårt övernattnings rum med dubbelsäng. Där fick vi ta hand om vår dotter själva och ville vi nått så var det bara ringa på klockan så kom dom. I början kom dom in lite då och då för att kolla till min livmoder och känna om det dragit ihop sig och höra om jag kunnat kissa. Men först så kunde jag inte så en sköterska fick tömma mig, men det behövdes bara en gång.

Tiden rullade på och vi började lära oss att hantera tjejen. Vi lyckades få på en blöja men inga kläder, så under hela vistelsen på BB så fick hon vara naken men med blöja och filt runt sig. När hon sov så vilade/sov vi. Under tiden när vi inte sov vilade vi och lyssnade på musik som vi hade med oss. Det var tur att jag hade datan med så vi hade mkt musik att lyssna på. Annars hade vi blivit tokiga.

Saker att äta och dricka var bara att gå och hämta i köket vad man ville ha. A fick helpension dvs frukost, lunch och middag. På söndag kom barnläkaren in och undersökte tjejen. Och även ett hörseltest gjordes, som hon klarade galant! Kl 11 lämnade vi rummet och åkte hem.

     

Vecka 40...

2009-04-01 @ 11:35:47
Uträkning utgår från dagens datum: Ons 1 apr 2009.
Du är på dag 274 av 280. (97,9%).
Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 0 fulla dagar (v39+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tis 7 apr 2009
Du har 6 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Vad som egentligen startar en förlossning är fortfarande ett mysterium, vissa tror att det är barnet som bestämmer när det är dags att komma ut.
Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen. Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills barnet är fött. Om det däremot finns mekonium i vattnet kan det vara en signal om att barnet är stressat eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka barnet.

Barnet: Barnet är redo att möta omvärlden, 92% av alla barn föds mellan vecka 38-42.

Magbilder kommer senare under dagen...
RSS 2.0